WELCOME TO MY LOVELY BLOG..have fun travel my blog..do read,do follow..tenkiu..=)

Sunday, September 2, 2012

TIRAMISU ~

 Assalamualaikum..
lame dah tak update blog ni..blog pun dah tenggelam timbul macam chipsmore...
tamau le buang masa,sebabkan dah lame ta share resepi so hari ni dyla nak share resepi TIRAMISU..
 first trial dyla menjadi so bangga sikit..




Bahan-bahannya:

  • 1 biji kek coklat
  • 200ml whipping cream- (letak non dairy cream PUN BOLEH )
  • 250gm cheese cream 
  • 150ml yogurt nestle perisa asli
  • 1/2 cwn gula halus
  • 3 sudu serbuk koko
  • 1 cwn air panas
  • serbuk koko hiasan atas 

Cara-cara

  1. putarkan whipping cream bersama krim keju dan gula halus sehingga lembut.
  2. masukkan yogurt pukul hingga sebati.
  3. bancuhkan serbuk koko dan air panas.
  4. potong kek mengikut saiz bekas yang akan diisi
  5. rendam kek dalam bancuhan koko dan susun dalam bekas.
  6. sapu krim yang telah diputar tadi ke atas kek. susun lagi berselang seli.
  7. simpan dalam peti ais semalaman
  8. sebelum dihidang, tabur serbuk koko atas tiramisu.

note > kalau nak gantikan kek coklat dengan biskut marie pun boleh..

                                                            SELAMAT MENCUBA ~

TENKIU ! SUKE? LIKE AND COMMENT :)

2 comments:

lynenotsocute said...

lyne suka sgt dgn tiramisu...nak cuba la nnti..:)

dyla atsuya said...

try le ,easy je..kalo buat sndiri boley mkan byk2..hee~