WELCOME TO MY LOVELY BLOG..have fun travel my blog..do read,do follow..tenkiu..=)

Wednesday, December 7, 2011

yummy yummy ~

hello2 readers !!!

sehari suntuk date dengan dapur,penat seyh tpi sangat2 la seronok..
mule ingat na update blog ni esok je then baru teringat esok ade date dengan girlfriends n boyfriends..hehe
so dengan rasa tanggungjawab terhadap blog kesayangan ni,dyla update juga supaya ta la sunyi blog ni..

a few daripada korang mesti ade bace blog >SYIRA< kan baru2 nie..
ari isnin da date dengan syira at dapur rumah dye..
memang la best n naseb ta meletop la dapur 2 bila due blogger nie bergabung..hehe
kami ade buat kek cokla n apam polka dot..
tapi sikit hampa sebab apam polka dot 2 da comey n rase dye lari ckit..
my mum also kritik2 you no..
so semalam dyla suruh my mum borong pewarna and paper cup untk wat agy sekali..
and setelah bertungkus lumus ary nie at dapur akhirnya my apam polka dot menjadi jugak..

na tengok ta???jom2..
tapi jangan na kritik pasal dot2 dye oke..
dyla memang ta reti na wat dot2 yang nampak nice..

dyla lebih prefer gune cup yang macam nie,senang la cikit and ta remeh sangat..

kalo gune paper cup yang macam nie you alls mesti ade acuan dye oke..



 kalo ta gune acuan alamatnya apam polka dot korang akan nampak teribble macam yang dyla n syira wat isnin lepas la..

ha ! ta cmey an..tapi dot2 dye oke sbb syira yg wat..


Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )
·         3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
·         275 gm tepung gandum
·         220 gm gula halus
·         150 ml susu segar@susu cair
·         3 sudu teh baking powder
·         1 sudu kecil ovalette
·         filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
·         pewarna
Cara-cara

   masukkan semua bahan apam kedal mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang
  bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
  masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
  picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
  letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
  picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
  last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak

PERHATIAN !
Jangan sesekali lari dari sukatan yang ditetapkan oke..

so,apa lagi try it..
selamat mencuba ye !


TENKIU ! SUKE? LIKE AND COMMENT :)

5 comments:

chEntA said...

fuhyoo..mcm best ni..
comel2...rjin anak2 dara ni...=)

dyla atsuya said...

hehe..tenkiu..=)
try la..it's so easy..sonok taw

robowtasmara said...

yum2~!! ^^

dyla atsuya said...

yummy yummy~ =D

Mohd Rozaiman said...

...sekarang ni mmg musim apam polkadot ya