WELCOME TO MY LOVELY BLOG..have fun travel my blog..do read,do follow..tenkiu..=)

Monday, February 3, 2014

I to the M to the A to the N ...

ASSALAMUALAIKUM ^-^
 
Hari ni Dyla nak kongsikan serba sedikit tentang IMAN.
bukan NURUL IMAN mahupun MUHAMMAD IMAN
tapi
IMAN yang ada dalam diri kita.


Iman.
Apakah masih constant atau sedang menurun?

Ye memang Iman sifat dia yazid wa yanqus. Menaik dan menurun.
Tapi, bukankah kita yang tentukan semua tu?
Bukankah kita yang tentukan samada untuk increase Iman atau decrease Iman?

Iman is like wheel.
Sometimes we are on the top of it, but sometimes we steep very low.

But. Every soul should know that,
Allah is always here. Watching and waiting for us to turn to Him.

Kaji sirah dahulu.
Ada di antara umat dahulu yang dikurniakan hidup yang begitu indah.
Kita bertanya, kenapa Allah memberi mereka dengan hidup dan Iman yang sebegitu hebat..
Kerana. Mereka bertawakkal. Tawakkaltu ala Allah.

Kita?
Ketuk pintu hati. Tanya Iman. Kembali pada Ilahi.
 



 
Sakaratul Maut.

Pasti. Tak cepat dan lewat sesaat. Bila Allah dah perintahkan malaikat Izrail, maka ya.

Takut mati...?

Yes. Amalan tak cukup. Sangat sedikit.
Apa yang aku sumbangkan untuk Islam? Apa yang aku ada untuk sembahkan pada Dia?

Tapi..
Bila mati, dapat jumpa Allah. Dan tak perlu nak hadap dunia ni lagi. Tak perlu nak struggle lawan dan jihad lawan nafsu lagi.

Namun,
Hati ini, Mata ini seringkali menangis bila teringatkan azab yang Dia janjikan.

Allah, bless me and us.
 

Pandang cermin.

'Allah, jadikanlah orang yang terpapar di cermin ini, salah seorang hamba yang mendapat tempat di SyurgaMu ya Rabb.'
 

Untuk kembali pada Dia, tak perlu perantara.
Tak perlu manusia lain untuk sampai kepada Dia.

Cukup hanya kembali.
Kembali pada Dia. Mental dan fizikal.

Tekadkan niat.
Allah pasti bantu.
Dan insha Allah. Allah akan hantar mereka mereka untuk menolong kita.



Ujian.
Sudah pasti.
Siapa kata bila berhijrah tiada ujian yang menanti?
Ada. Malah banyak lagi.
Kerana jalan menujuNya tu.. penuh liku. Onak dan duri.

Neraka dipagari nikmat.
Syurga dipagari bala.

Nak syurga atau neraka? Kita usahakan.
IMAN kena kuat.

Mohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat. Sungguh, Allah bersama orang-orang yang sabar.- QS AlBaqarah.
 

Subhanallah.
Terlalu banyak berita tentang kematian yang menampar telinga ini.
Saat itu, hati berdegup kencang. Mata menahan tangis. Takut. Gentar.

Ya. Sang mukmin tak takut akan mati.
Allahu, kuatkan aku. Kuatkan kami semua. Kuatkan ya Rabb!
 

Aku nak cari Allah.
Cari ilmu Allah. Perbanyakkan ilmu akhirat.

Nak tingkatkan Iman.

Kerja ni.. tak mudah. 
Sebab tu aku perlu teman di sisi untuk saling mengingatkan bila lupa.
Saling memimpin bila rebah. Saling menasihati bila futur. Saling bekerja kerana Allah.
 

Kehidupan di dunia ibarat seorang perantau.
Jadi, merantaulah. Tapi ingat, di mana sekalipun kita berada,
Allah itu Maha Melihat.
Allah is near. And Allah is enough for us.



"Dan barang siapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah menjadikan baginya kemudahan dalam urusannya.” QS. al-A’raaf [7]: 96

Aku.. nak mati dalam keadaan Allah redha dengan aku. Dalam keadaan husnul khatimah.
Doakan aku, sahabat.
 
 Istiqamah, Allah akan selalu ada buat kita. 



Aku si Pendosa.
Till then,
Semoga Allah redha. Moga Allah izin.
 


 
 
#NOTE ! 
Jom rajin-rajinkan jari menari atas keyboard sambil join  FIRST GIVEAWAY by CHE DYLA :)
Insha Allah Dyla akan update senarai peserta dalam pertengahan bulan ni.
Dyla mungkin tak dapat nak online secara kerap sebab Dyla akan berada di luar kawasan so buat para peserta terima kasih sudi join and Dyla akan jengah blog korang nanti and harap dapat tolong Dyla promote GA ni ye.. :)
 
 





TENKIU ! SUKE? LIKE AND COMMENT :)

3 comments:

sYiRa LoKMaN said...

moga iman kita terus kuat

aishah nin said...

good sharing :)

dyla atsuya said...

syira > insyaAllah,mudah-mudahan terus kuat dan meningkat :)

aishah > alhamdulillah, tq :)