ASSALAMUALAIKUM ^-^
Punya lama tak share resepikan, so hari ni Dyla nak share dua resepi terus.
Memandangkan cuti, so saja try test resepi lasagna and cheese cake. Kebetulan kepingan lasagna memang banyak, semua gara-gara buat sekali tak jadi then terus give up. Bila mood masak datang balik so jalan saja la.. ^-^
Resepi lasagna ni Dyla ambil dari encik google and cheese cake tu pulak kawan ibu yang bagi..
Punya lama tak share resepikan, so hari ni Dyla nak share dua resepi terus.
Memandangkan cuti, so saja try test resepi lasagna and cheese cake. Kebetulan kepingan lasagna memang banyak, semua gara-gara buat sekali tak jadi then terus give up. Bila mood masak datang balik so jalan saja la.. ^-^
Resepi lasagna ni Dyla ambil dari encik google and cheese cake tu pulak kawan ibu yang bagi..
KANAN : CHEESE CAKE KIRI: HOMEMADE BEEF LASAGNA |
Bahan-bahan HOMEMADE BEEF LASAGNE
- Kepingan Lasagna - dicelur
- Sos bolognese
- 400 gram Daging cincang .
- Serbuk black pepper
- Bawang besar dan bawang putih 5 ulas di potong dadu
- Keju mozarella or Topping Cheese
- Sos cili 1 sudu besar
- Garam secukup rasa
Bahan sos putih
- 2 sudu besar butter
- 2 keeping cheesedale
- 250 ml susu full krim
- 2 sudu besar tepung gandum
Cara-cara
Cara Membuat inti Daging :
- Masukkan 4 sudu besar minyak masak..Tumis bawang-bawang yang di cincang tadi.. tunggu sampai naik bau..
- Masukkan pula daging cincang..
- Kemudian, tuang sos Bolognese
- Masukkan garam secukup rasa..
- Masukkan sesudu besar sos cili dan Tabur serbuk black pepper
CARA MEMBUAT SOS PUTIH :
- Cairkan butter
- Masukkan 2 sudu besar tepung gandum.. gaul sebati.. pastikan guna api kecik je ye.
- Masukkan susu full krim DAN cheesedale..kacau sampai keju tu sebati..
- Masukkan garam secukup rasa.. kacau sampai likat sikit
Cara Melapis Lasagna :
- Susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang..
- Taburkan dengan inti daging
- Tuangkan sos putih tutup sampai hilang pandangan inti daging tu..
- Taburkan cheese mozarella *eheemmm, lagi banyak cheese lagi best tau
- Ulang balik cara yang sama and make sure lapisan atas sekali ialah limpahan taburan CHEESE
- Masukkan dalam oven.. Make sure oven dah di panaskan awal-awal dengan suhu 180 celsius.. bakar sampai keju tu agak2 perang atau masak semuanya.. dalam 30-40 minit juga la bergantung pada size oven korang.. guna api atas bawah ye..
*ehemm, nak resepi simple korang boleh godek-godek > RESEPI LASAGNA SYIRA LOKMAN <
BAHAN-BAHAN CHEESE CAKE
*6 keping Cheesedale
*300 ml fresh milk
*100 g butter
*125 g gula kastor
*100 g tepung gandum (Dyla suggest guna Bluekey Self-Raising Flour)
*6 biji telur (asingkan kuning & putih telur)
*Esen Vanila
Cara-cara:
- koyakkan cheesedale
- masak sliced cheesedale tadi dengan fresh milk atas api sederhana sampai cheesedale cair
- lepas dah sebati, masukkan butter. kacau lagi sampai butter cair.
- tutup api dan biar adunan sejuk.
Bahan B
- pukul putih telur dan gula sampai kembang @ meringue.
Bahan C
- pukul kuning telur sampai kembang dan esen vanilla.
- Next steps kita mix kan bahan A + C. Lepas dah sebati, masukkan tepung sikit demi sikit
- masukkan bahan B dan Kacau perlahan sampai adunan sebati.
- Kemudian tuang adunan dalam loyang yang diletak griss paper pada dasarnya dan sapu sedikit butter di sekeliling loyang.
- Bakar dalam oven selama 40-45 minit pada suhu 170C.
SEKIAN SAJA ILMU DAPUR YANG DAPAT DYLA SHARE
SELAMAT MENCUBA ^-^
NOTE !
Dyla telah lancarkan FIRST GIVEAWAY by CHE DYLA , harap anda-anda sudilah join ye ^-^
No comments:
Post a Comment